Georgia Institute of Technology, West Village Dining Commons

Home/Georgia Institute of Technology, West Village Dining Commons

Awards: |Year: |Entry Categories:

Georgia Institute of Technology, West Village Dining Commons

Company:
Cooper Carry
191 Peachtree Street, Suite 2400
Atlanta, Georgia 30303
(404) 237-2000
http://www.coopercarry.com/
Contact:
C. Timothy Fish, AIA, LEED AP
Business Phone: (404) 237-2000

Project Location: Atlanta, Georgia
Completion Date: 08/17/2017
Owner: Georgia Institute of Technology

Architects Involved:
Lake|Flato Architects Associate Architect David Lake dlake@lakeflato.com 210-227-3335 Lake|Flato Architects Associate Architect Andrew Herdeg aherdeg@lakeflato.com 210-227-3335 Lake|Flato Architects Associate Architect Ryan Yaden ryaden@lakeflato.com 210-227-3335 Christopher Bivins Cooper Carry Project Manager christopherbivins@coopercarry.com 404-237-2000 Lesley Braxton Cooper Carry Interior Architect lesleybraxton@coopercarry.com 404-237-2000 Alanna Conner Cooper Carry Staff Architect alannaconner@coopercarry.com 404-237-2000 Bobbi Sweeney Cooper Carry Environmental Graphics bobbisweeney@coopercarry.com 404-237-2000

Additional Team:
General Contractor: Juneau Construction Company Nancy Juneau njuneau@juneaucc.com 404-287-6000 Consultants on Project Koons Environmental Design, Inc. Landscape Architecture Josh Koons josh@koonsdesign.com 706-207-3961 Johnson, Spellman & Associates Mechanical/Plumbing Mike Wernz, Principal mwernz@jsace.com 678-336-5412 Barnett Consulting Engineers Electrical Leah Benincasa leah.benincasa@bce-eng.com 404-382-9554 Uzun+Case, LLC Structural Merissa Gamba mgamba@uzuncase.com 678-553-5263 Waveguide Consulting Inc. Acoustics Lee Hutchins lhutchins@waveguide.com 404-815-1919 Waveguide Consulting Inc. Acoustics Michael SantaMaria msantamaria@waveguide.com 310-626-4655 W&A Engineering Civil Frank Pittman frank@gaplanning.com 706-310-0400

Project Description

The West Village Dining Commons is a highly flexible, 50,000 SF dining, lounge and educational facility that seats over 600 students and includes over 10,000 SF of multi-use academic space. The program includes seven food venues, back of house kitchens, four classrooms, faculty and staff offices, two large meeting rooms, and ample dining and study rooms.

Flexible open seating was used for student lounge and study areas both inside and outside creating a vibrant, hybrid, multi-purpose gathering place. In addition to connecting a very complicated and steep site, this project’s unique challenges included the desire to draw the Georgia Tech community to the underutilized West Campus where students, faculty, and visitors, can better connect to each other and rejuvenate on campus. Situated at the headwaters of the campus Eco-Commons, landscape integration reinforces the sustainable culture and relationship of this project to the campus.

Design Challenge

Connectivity to the site, campus and context drove a highly sustainable architectural solution. Site: The site itself was complicated by existing student housing buildings and a parking deck that intersected at varying elevations. The solution used the building interior, exterior porches, and walkways to interconnect the adjacent buildings and stitch together the site to provide improved connectivity and accessibility for this campus. Campus: Part of a greater master plan that establishes the campus Eco-Commons, landscape integration is a large component of the project, reinforcing the sustainable culture of the campus. Students traverse a Bioswale bridge to access the Commons through an adjacent landscaped courtyard between the two nearby residence halls. A central green space with fountain, firepits, and seating zones provides active and passive options for students. An outdoor stage extends from a central music room to allow for impromptu concerts and gatherings. Context: Consistent with the campus scale and material palette, the project uses common materials in uncommon ways. Large curtain wall windows allow daylighting throughout every level. Views of the midtown skyline were framed from upper terraces to encourage spending time outside. Carefully composed planes of complimentary materials reveal the nature of the functions within. Limited interior drywall and open floor plans allow light to travel within providing ample natural light in the interior. To conserve resources, the interior was crafted to use only materials necessary for creating functional and impactful spaces. The project reimagines the campus precinct as an open, engaging and connected place consistent with the campus initiative to serve, learn and sustain.

Physical Context

The West Village area of campus was a somewhat isolated, lacking dining options or a place to for students, faculty, and visitors to relax or recharge in between classes or meetings. It was important for this facility to fill that void and draw many different people to the space. The site itself was intensely complicated having a steep topography with a parking deck and residence halls directly adjacent. This challenged our team to create a porous building that celebrated a connection back to the residence halls, linked to the recreation activities on top of the parking deck while with using the building interior as a means for accessibly connecting the site. Large windows focused towards green views allow daylighting to permeate throughout every level. Limited and strategically located interior partitions and open floor plans allow light to travel within providing ample natural light in the interior while providing flexibility and scale. Connections to exterior porches with ample and diverse seating types encourage spending time outside to enjoy fresh air, one another, sweeping views of the skyline, and celebrate the restorative site ecology.

Leave A Comment