New Central Office Building For International Automotive Company

Company:
Perkins+Will
1315 Peachtree Street NE
Atlanta, Georgia 30309
404-443-7430
Contact:
Ken Higa

Project Location: Confidential
Owner: Confidential

Architects Involved:
Manuel adrecha, Don Reynolds, Leonardo Alvarez, Bruce McEvoy, Keith Curtis, Janice Barnes

Project Description

Due to the success of the client’s business, over the years, the manufacturing plant had to be substantially enlarged. Its output has expanded by adding additional shifts, introducing flexible working hour models, and hiring new employees. Today, the plant runs multiple shift models each week. In accordance with the company’s growth needs, the goal of the project is to create a structure to host a total of 300 employees in a single building. This 65,000 gross square feet central office building is responsive to the recently established master plan and will embody the client’s reputation for performance, innovative design and quality.

The program requirements for the central office building includes; shared spaces, executive conference room, conference room, café & dining area – flex space, catering kitchen. Within building’s upper level houses; large conference rooms, small meeting rooms, workstations, touchdown or benching concepts, executive offices and executive assistant offices. Parking for the building will be provided within an adjacent landscaped surface parking area that includes 300 dedicated spaces for employees, 100 dedicated spaces for partner agencies, and appropriate additional visitor and accessible parking spaces. A woodland area is planned to be preserved that will also include bioretention provisions for the impervious area introduced with each successive parking zone. Within these woodland buffers, main pedestrian circulation routes will be introduced, linking the parking areas to the promenade that connects the Central Office building.

Responsibility is an integral part of the client’s corporate identity. As such, corporate sustainability is firmly anchored in the company’s entire manufacturing process: from clean production processes to green recycling practices, the concept of sustainability extends far beyond the footprint of this plant. The office building is designed to incorporate sustainable design practices. Utilizing the natural general topography to support stormwater management through bioretention, favorable building solar orientation, and selection of environmentally friendly building materials and systems, certification to the LEED Gold level is the desired goal.

The design objective of the office building is to establish a sense of place while providing a framework for phased growth expansion that over time will create a campus environment. The building approach orients the central Office Complex for maximum public visibility, while allowing for a more tranquil and pedestrian-oriented experience within the natural woodland amenity.