Sandy Springs House

Home/Sandy Springs House

Awards: |Year: |Entry Categories:

Sandy Springs House

Company:
Philip Babb Architect
2914 Nancy Creek Road NW
Atlanta, Georgia 30327
(404) 603-0235
https://www.philipbabb.com
Contact:
Philip Babb
Business Phone: (404) 603-0235

Project Location: Atlanta, Georgia
Completion Date: 04/01/2017

Additional Team:
Arianna Sabra/Arianna Sabra Interiors, Interior Design, Los Angeles, California Dave Thompson and Daniel Howard/D2 Development/General Contractors, Atlanta, Georgia

Project Description

Located on a sloping 1-acre site in North Atlanta, the Sandy Springs House is designed to provide large interior and exterior entertainment spaces for a socially active couple and their adult children’s families.

The interior entertainment space becomes the nucleus of the design by combining the living and dining areas into one large, high-ceilinged room located in the middle of the site with the house entry to the north and the exterior entertainment spaces to the south. Bedrooms and workrooms create a wing running north-south along the east side of the site, and the kitchen, garage and connected pool house form a parallel wing running along the west side. The resulting H-shape plan provides 2 clearly defined exterior spaces: a public entry court to the north and private exterior entertainment spaces to the south.

The exterior entertainment spaces incorporate various terrace levels that respond to the site’s 1-story drop from north to south. A covered terrace stretching across the length of the upper level’s entertainment space is linked to the pool terrace 6-feet below by a large stone stairway positioned between the kitchen and pool house. Stone steps and terraced landscaping along the north and east sides of the pool complete the 1-story descent to the lower level terrace below.

Floor-to-ceiling windows and large sliding glass panels are used throughout the house to blur the line between interior and exterior space, and solid exterior walls clad in horizontal limestone panels are designed to emphasize the contrast between solid and void. Clerestory windows separate the solid walls from the roof, creating a “floating” roof effect. These floating roofs and cantilevered balconies establish strong horizontal planes that reinforce the design’s integration with the site, provide cover for exterior space and protect the interior from summer sun.

Design Challenge

Challenge: Providing ample private indoor and outdoor entertainment space on a sloping 1-acre suburban site. Solution: The interior entertainment space becomes the nucleus of the design by combining the living and dining areas into one large, high-ceilinged room located in the middle of the site with the house entry to the north and the exterior entertainment spaces to the south. Bedrooms and workrooms create a wing running north-south along the east side of the site, and the kitchen, garage and connected pool house form a parallel wing running along the west side. The resulting H-shape plan provides 2 clearly defined exterior spaces: a public entry court to the north and private exterior entertainment spaces to the south. The exterior entertainment spaces incorporate various terrace levels that respond to the site’s 1-story drop from north to south. A covered terrace stretching across the length of the upper level’s entertainment space is linked to the pool terrace 6-feet below by a large stone stairway positioned between the kitchen and pool house. Stone steps and terraced landscaping along the north and east sides of the pool complete the 1-story descent to the lower level terrace below.

Physical Context

As the site context drawing illustrates, the Sandy Springs House is located in a nondescript suburban neighborhood mostly constructed in the 1960's and 1970's. Each 1-acre lot has approximately 150 ft. of street frontage and is 300 ft. deep. On each lot, modestly scaled houses run across the width of the site at an equal setback from the street. Additionally, the Sandy Springs House site slopes down from the street. The design responds to this context in several ways. Addressing the scale and setbacks of its neighbors, the Sandy Springs House appears as a one-story house from the street, and the main body of the house containing the high-ceilinged living and dining rooms is positioned in alignment with the neighboring homes. "Floating" roof planes also establish strong horizontal lines that reinforce the design's integration with the site as they provide cover and shade for the exterior and interior spaces. On the south side a various terrace levels respond to the site's 1-story drop. A covered terrace stretching across the length of the upper level’s entertainment space is linked to the pool terrace 6-feet below by a large stone stairway positioned between the kitchen and pool house. Stone steps and terraced landscaping along the north and east sides of the pool complete the 1-story descent to the lower level terrace below.

Leave A Comment